Bejegyzések

Bejegyzések

Régi-új VHK

Nincs hozzászólás VHK archív cikkek

Forrás: MusicMagazin

A 25 éves, ma már fogalommá érett Vágtázó Halottkémek nevű magyar underground zenekar komoly változásokon megy keresztül. A fiúk mégis olyan lelkesek, mint már régen nem? Németh ‘Fritz’ Lászlóval és Mestyán Ádámmal beszélgettünk. Mjuzik: -Hogyan is született meg, illetve alakult a 25 év alatt a mostani felállás?
Fritz:-’75-76-ban Czakónak (gitár) és Ipacsnak (dob) volt egy zenekara. Akkoriban ők Hendrix- és más külföldi számokat nyomtak.Úgymond megvadították és egy-egy számot órákon keresztül játszottak, gimnáziumi színpadokon. Majd valamikor megismerkedtek Grandpierre Attilával, aki marha jól énekelt, egyébként Ipacsot segítette fizikából. Rájöttek, így együtt lehetnek egy új zenekar. Ebből lett a VHK.
Én speciel ’82-ben kerültem közéjük, amikor is megnéztek engem az akkori zenekarommal, az Elhárítással és elhívtak gítározni a VHK-ba. ’83-ban már elindult A kutya éji dala című film forgatása, és többnyire ennek a vonzata lett az, hogy a Vágtázó Halottkémeket Attila nevéhez kötötték- ez a mai napig is fennáll. Mivel Bódi Gábor (filmrendező) Berlinben élt, és ott is ment a film, elkezdődtek a külföldi meghívások, NSZK, Dánia…stb. Ezután felfedezett minket egy srác, Dietmar Lupfer, akinek magyar kapcsolatai voltak. Ő zenével, koncertek, turnék szervezésével foglalkozott. Segített minket, ugyanis kezdetben elég bénácskán utaztunk: hangszerek nélkül, kint kellett bérelni azokat. Minisztériumi kikérőkkel, útlevéllel utaztunk csoportosan, mint egy kulturális misszió a vasfüggöny mögül. Évekig ment ez így, míg elkezdtek bennünket nyüstölni: készítsünk albumot. Erről persze megoszlottak a vélemények, hiszen annak idején az volt a helyzet, hogy akinek lemeze lett, bedarálódott, populárissá vált- ezért nem voltak olyanok, mint mi- avantgárd vagy anarchista vagy punk..
Végül is rábeszéltek minket és Eindhovenben felvettük az elsőt. Majd attól kezdve elkezdtünk turnézni, lemezeket gyártani. A második lemez után szállt ki Czakó. Ezután alakult ki az ötfős vonal: Ipacs, Grandpierre, Boli ,Szónusz és én; mellettünk csak cserélődtek az emberek, a szóló- és basszusgitáros poszton folyamatosan váltották egymást, (bár Lujó és Ádám már igen stabillá váltak az utóbbi években). De a felállásbeli változások a mai napig folytatódnak-lásd: a jelen helyzetet! Azt hozzáteszem, hogy rengeteg ember érdemelne még említést…
Mjuzik:-És mi a helyzet a zenével, hiszen a meglehetősen sajátos stílus sem egyik napról a másikra született meg?
Fritz:-A VHK-t kezdettől fogva olyan “zenekészítés” jellemezte, hogy egy motívumot sajátos módon játszottunk, mindenki hozzátette a saját kirobbanását. Például: elindítottunk egy témát, és abból egy olyan jó valami jött ki, hogy legközelebb már abból indítottunk. Ez a mai napig egy módszerünk, hogy a próbákon az újra előjövő dolgokat fölhasználjuk, és még jobban kibontjuk. Ez egy önmagát gerjesztő folyamat. Egy albumra a mai napig úgy készül el a zenei anyag, hogy lehetőleg összekötő dolgokkal folyamatában és logikájában a leginkább egymásba illeszthetően oda-vissza alakítjuk azt. Volt például, hogy mikor beszálltam a zenekarba, az első koncertemen KKS stúdió felső szintjén, a wc-ben –természetesen a nőiben– Czakó a koncert előtt negyedórával mutatott meg három számot; arra, hogy mi lesz a koncerten a többi idővel, azt válaszolta: ” azzal azt és úgy csinálsz, amit akarsz”.
Mjuzik:-A magyarság, illetve a sámánisztikus dolgok hogy kerültek be a zenébe?
Fritz:- Bele kellett, hogy jöjjön. Belülről fakadó, nagyon mélyreható ez a témabontás, végül is maga a módszer, ahogyan zenélünk. Mi csinál még ilyet? – Hát a népzene. Valahol ez a magyarság-dolog az ember gerincébe van írva. Ez nem csak egy zenei megfelelés, hanem lelki; egy olyan érzésnek, amely közülünk mindenkiben megvan.
Valami nagyon mély, tiszta erőnek tűnt a zenénk, ami azonos gyökerekbol fakad. Szerintünk. Attilának voltak nagyon régóta ilyen tanulmányai: sámánizmus újraébredése a punk zenében. Nagyon sok minden Attila és az ő édesapja munkásságán alapszik ezen a a téren, de azt hiszem, mindannyiunknak azonos érzései vannak, ezért vagyunk itt, ezért csináljuk. A ?80-as évek közepén sütötték ránk ezt a sámán-punk dolgot. Majd ezeket külsoségeikben is felvettük: lemezborító, színpadi megjelenés,díszletek..stb.
Ádám:- Akkoriban szükségszerű volt az, hogy valaki a magyar és a nemzeti dolgokat nyomja, mert ez azt jelentette, hogy a rendszerrel áll szemben. Semmiféle politikai felhangja nem volt még ennek, hanem az akkori puha diktatúrával való szembeállást jelentette. Azt ugye tudjuk, hogy a ?80-as évek közepén betiltott zenekar volt a VHK, és álnéven kellett fellépnie.
Mjuzik:- Merrefelé, milyen országokban sikerült terjeszteni az ismeretségeteket?
Ádám:- Ausztria, Svájc, teljes Németország, Dánia, Belgium, Finnország, Olaszország. És New Yorkban is jártunk.
Fritz:- Csak mióta én játszom, közel 1000 koncerten vehettem részt.
Ádám:- Illetve Európát bovítenünk kell azzal a ténnyel, hogy Amerikában nem egy albumunk jelent már meg.
Mjuzik:- És milyenek a magyar lehetőségek?
Fritz:- Az tény, hogy hely nem sok van, nem csak a számunkra, mások számára sem. Ami pedig a támogatásokat illeti, volt egy érdekes történet. A tavalyi évad-évezredzáró Almássy téri bulinkat szerveztük, mikor a fellépés előtt három nappal visszavonta tőlünk egy dohányipari cég a támogatást, mikor megtudták, hogy a CPG-vel játszunk együtt. Ugyanis az egyébként Come on Punk Group nevű együttest a múltrendszerben zajló punk per kapcsán elnevezték Cigány Pusztító Gárdának, vagyis meghamisították a nevüket azért, hogy ellehetetlenítsék őket. A lényeg, hogy nem kaptunk támogatást, mert hiába híres a VHK, ha ilyen zenekarral játszik. Egyébként egyáltalán nem kapunk senkitől semmit. Talán életünkben egyszer: egy ruhacégtől cuccokat.
Ádám:- Egyszer egy nyarat töltöttem el azzal, hogy naponta kb. 10 helyre írtam, faxoltam. Ha 150 cégnél, banknál nem próbálkoztam, egynél sem…természetesen eredménytelenül.
Fritz:- Érdekes még az, hogy lemegyünk egy külföldi lepukkant punk klubba, és beszélgetünk ottani fellépőkkel, és mesélik, hogy ők ettől meg attól a cégtől, meg a városuktól…stb. kapják a pénzt (a lepukkadt klubokat imádom, ezer ilyen helyen jártunk és léptünk fel).
Mjuzik:- Tudjuk, hogy igen nagy változások történtek-történnek a VHK életében. Új felállás- új zene?
Fritz:- Két emberünk kilépett: Attila és Lujó. Végig kellett gondolni, mit jelent ez nekünk, mi legyen a továbbiakban. Ami engem illet, két évtizede csinálom, nem is tudok elképzelni mást. Az egész életemet ehhez alakítottam. Nem szeretném abbahagyni még jó ideig! És ezzel persze mindannyian így vagyunk. (Valamilyen módon egyszer biztos én is abbahagyom majd, ha ugyanolyan nyomós okom lesz, mint nekik.) A két távozott tag helyére természetesen újak kerültek: Both Miki (Kárpát Möbius) és Vécsi Tibi (Korai Öröm) személyében. Ami Miklóst illeti, úgymond Attila ?fedezte fel? egy Möbius koncerten, majd lehozta egy próbára. Előbb vagy utóbb mindenképp bekerült volna VHK-ba. Mivel Lujó úgy döntött, hogy kiszáll, más tervei vannak, de Miklóst ajánlotta maga helyett. A VHK-ban eddig ilyen tehetségű és képzettségű zenész még nem volt, mint ő.
Ádám:- Ami pedig Tibit illeti, nagyon fontos, hogy nem Attila helyett van, hanem ő egy valóban új ember. Nem akarja pótolni, mert Attilát nem is lehet. Tibi születése óta VHK-rajongó, tagja volt a VHK Rituális Színháznak, és elárulta, hogy neki ez valahol titkon vágya volt. És azt is fontos megemlíteni, hogy a Korai Örömöt semmiképpen nem akarjuk ellehetetleníteni. Koncertszervezés szempontjából az első, hogy igazodunk Tibihez, illetve a Koraihoz.
Mjuzik:- Az új felállás mindenképpen új zenei megnyílvánulásokat is eredményez, igaz?
Fritz:- Az említett négy alapemberből Attila már távozott, de mára már Ádám is ugye őstaggá érett. Ehhez jön Miklós frissessége. Fölvillanyoz bennünket a játéka. Érdekes módon hetente többször próbálunk- ilyen már rég nem volt. Ezt a profi módon összeért csapatot mi alakítaná mássá, mint az ő játéka. Nincs két hónapja, hogy együtt vagyunk, és rengeteg dolog született.
Ádám:- Én ismerem Tibit, a színpadi dolgait; egyelőre pont azt csinálja, amire számítottunk, amiért idehívtuk. A zenekar szövegvilága még teljesen kialakulatlan. Próbálunk egy-két népi gyűjtésű magyar szövegecskéket, ritmusokat ráénekelni a meglévő zenei dolgokra. Biztos, hogy ki fog ugrani Tibiből is a zenére illő szöveg, hiszen neki is rengeteg verse, ötlete van- mi semmit nem erőltetünk. A VHK eleve egy olyan zenekar, ami kétszer ugyanazt nem játssza. Ez a zenekar önmagától mindig folyamatosan megújul, mert pusztán a zenészek felfogása is ilyen, még ha nem változik semmi, akkor is. Most pedig egy nagy változás történt, és ami Mikit és Tibit illeti, oda-vissza csiszoljuk egymást.
Mjuzik:- És mégis, mit hallhatunk a koncerteken, hiszen már megvannak a fellépések időpontjai?
Fritz:-Kevés az időnk, bizakodunk. Részben a régi számokat, részben az újakat. Nem ragaszkodunk görcsösen, hány régit, hány újat, mit, és hogyan?? Szabadon próbálunk játszani, mint eddig, egy önmagát gerjesztő folyamatnak megfelelően.
Mjuzik:- Történtek-e változások veletek egyéb téren?
Ádám:- Igen, most csinálunk egy stúdiót, ami márciustól üzemel. Ez Ipacs Lacinak a vállalkozása, a zenekar pedig társ ebben. Bármikor ki tudunk adni albumokat, illetve a zenénken addig fogunk dolgozni, addig csiszoljuk a számainkat, amíg csak lehet. Talán őszre lesz majd új albumunk is- tervezzük.
Mjuzik:-A múlt és a jelen után a jövő?
Fritz:- Ami engem illet, annyit szeretnék ehhez hozzáfűzni, hogyha 100 év múlva akár az én unokám, akár a bárkinek a bárkicsodája, akik többedik generáció, elmondhassa, hogy ?én itt játszottam vagy játszom a Vágtázó Halottkémek nevű zenekarban, ami a múlt évezredben, 1975-ben alakult Magyarországon, Budapesten, és erre büszke vagyok?? Akik pedig kiléptek, azokról annyit, hogy az energia nem vész el, csak átalakul!! Jó munkát és további ugyanilyen jókedvű, boldog életet kívánunk nekik! Ezúton is.
Ádám:- ?a VHK pedig egy olyan dolog, hogy ha én kilépek belőle, azt szeretném, hogy továbbmenjen, ha más kilép, akkor is. A VHK egy olyan fontos dolgot ad a világnak, amit azok az emberek teremtettek meg, akik már kiléptek, vagy még benne vannak?egy olyan fontos dolog, aminek nagyon jelentős lényegi helye van a világban, és kell, hogy ezt az ügyet mindig vigye valaki a világban. És tök jó lenne, ha meghal az ember, akkor is lenne VHK, mert van, aki fölvállalja ezt az ügyet, és továbbviszi!
rob

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Close